Селско стопанство

ВИНАРСКА ИЗБА КОПСА

Категория:
Селско стопанство

Отрасъл:
Лозарство и винарство

Дейност:

Фамилна изба


Сайт:
http://copsa.bg

E-mail:

Адрес:

ул. Генерал Карцов 34

Телефон:

Град:
Карлово

Изкуството на правене на вино по нашите земи ни е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение.

 

Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на Розовата долина, фамилната традиция, която води началото си от две поколения, продължава и днес. Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато КОПСА – Минко Минков – потомък на Иван Минков, дългогодишен специалист в производствoтo на винo и дългогодишен ръководител на ембелматичния в миналото Винпром Розова Долина – започва изкупуването на стари лозoви масиви и незасети земи за да създаде нови лозя с подходящи за тероара сортове.

 

Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура. А през 2008г винарска изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.

 

Шато Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, която обхваща изцяло процеса на правене на виното – отглежда гроздето за собственото си вино, произвежда в собствена винарна изба и бутилира в избата си. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина – гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.

Изпрати запитване
Име:
E-mail:

Запитване:

Код за сигурност:

Полетата отбелявани с
са задължителни